De Streek

De champagne regio heet(te) officieel La Champagne-Ardenne en ligt in het noord-oosten van Frankrijk.

Het heeft een totale oppervlakte van zo’n 33.000 km2 en bestaat uit de departementen Aube, Ardennes, Haute-Marne en Marne. Per 1 januari 2016 is de regio samengevoegd met de regio’s Alsace en Lorraine en heeft het de nieuwe naam Grand Est gekregen. Deze administratieve indeling heeft echter geen effect op de officiële champagnestreek (het gebied waar mousserende wijn champagne mag heten). Als we kijken naar deze streek – die ik voor het gemak La Champagne noem – zijn er 5 gebieden aan te wijzen waar de druiventeelt en champagneproductie is geconcentreerd:

LaFineBulle-s
Vallée de la Marne

Montagne de Reims

Côte des Blancs

Côte de Sézanne

Côte des Bar ook wel de Aube genoemd.

Ieder gebied heeft zijn eigen karakteristieke bodem en over het algemeen ook een overheersende druivensoort. De term ‘terroir’ wordt gebruikt om de combinatie van de bodem en de aanwezige natuurlijke eigenschappen aan te geven. Hieronder vallen de grondsoort, de ligging van de wijngaard ten opzichte van de zon, de geteelde druivensoort en het klimaat (wat ook voor een klein gebied kan verschillen). Het terroir van een bepaald gebied of zelfs op de schaal van een wijngaard wordt gezien als een zeer belangrijke en smaakbepalende eigenschap van de champagne.

Vallée de la Marne – Dit gebied is opgedeeld in twee aparte sectoren, de Vallée de la Marne Ouest (west) en de Vallée de la Marne Est (oost). In de westelijke sector is de Pinot Meunier (tegenwoordig Meunier genoemd) het belangrijkste druivenras, aan de oostkant  is de Pinor Noir in de meerderheid. Voor een aantal gemeentes ten noorden van Épernay zoals Hautvillers, Aÿ, Dizy, enz. zijn de meningen verdeelt of ze bij Montagne de Reims horen (geologisch wel) of bij de Vallée de la Marne (waar ze van oudsher een commerciële band mee hebben).

Montagne de Reims – In tegenstelling tot de naam is dit gebied niet echt bergachtig, het hoogste punt is minder dan 300 meter hoog. Geologisch gezien gaat het om een 200 meter dikke laag kalksteen en krijt. Dit in combinatie met de hoogteverschillen, de vele bossen (het gebied is een Parc Naturel Régional) en de hiermee verband houdende klimaatomstandigheden maken het tot een uniek wijnbouw gebied. Er wordt veelal Pinot Noir (zo’n 60%) en Chardonnay (meer aan de oostkant) aangeplant.

Cotes des Blancs – Dit gebied ten zuiden van Épernay vormt de overgang van de Montagne de Reims naar een – ook uit kalksteen en krijt bestaande –  langwerpige strook van zo’n 20 kilometer lang met een overwegend naar het oosten gerichte helling. Hier is de Chardonnay met grote voorsprong de meest voorkomende druif (vandaar ook de naam van deze regio).

Côtes de Sézanne – In dit gebied zijn de eerste wijnstokken pas in de jaren ’60 aangeplant. Ook hier is de belangrijkste druif in dit gebied de Chardonnay maar er wordt ook een redelijk gedeelte Meunier aangeplant. De champagnes uit deze regio zijn door meer zon vaak wat voller en fruitiger dan de champagnes uit de Côte des Blancs. Daartegenin brengt de Côte des Blancs meer champagnes voort die kunnen rijpen en in potentie tot grotere hoogtes kunnen stijgen.

Côte des Bar – De naam komt van de twee steden Bar-sur-Seine en Bar-sur-Aube, beide naar de betreffende rivieren vernoemd. Verwacht overigens geen metropolen, met respectievelijk 3374 en 5510 inwoners zijn het bescheiden gemeentes. Côte des Bar ligt een stuk zuidelijker dan de andere champagne regio’s. Het is een minder bekend gedeelte van de champagne, ook omdat hier geen gerenommeerde champagnehuizen gevestigd zijn. Maar ze komen hier wel allemaal een deel van hun druiven halen. Het mooie van de Côte des Bars zit hem voor een gedeelte in zijn veelheid aan familiebedrijven, die op hun eigen wijze – en vaak met minder suiker – hun champagnes produceren. Hier komen hele mooie, kurkdroge champagnes vandaan. Een uniek gebied voor de champagneliefhebber die naar minder bekende maar excellente champagnes op zoek is zoals bijvoorbeeld Cédric Bouchard, Vouette & Sorbée of – één van mijn favorieten – Champagne Dosnon.

Terug naar blog